Meer lezen. Meer weten. Er zijn verhalen die moeten wel worden verteld. Het is alsof er dan geen keuze is. Door de jaren heen, zijn er diverse publicaties van mij verschenen. En er zijn weer anderen, die over mijn werk hebben geschreven. Hieronder staan ook een aantal tips om je kennis te verdiepen en je dorst te lessen. Er is veel te vinden, dit is maar een hele kleine selectie. Heb je nog een tip? Laat het weten.
Mijn grootouders emigreerden in 1950 met alle kinderen naar Friesland. Mijn moeder was toen 17 jaar oud. Ze had in het Jappenkamp gezeten, de Bersiap en de onafhankelijkheidsstrijd meegemaakt. Om vervolgens te verhuizen van Makassar naar Holwerd. Van sawa naar klei. Over Indonesië werd niet gesproken. Iedereen zweeg. Gelukkig dat mijn generatie wel praat. Vragen stelt. Op onderzoek gaat. Pas dan is het mogelijk om trauma en verlies te verwerken. En verbinding te maken. Het verhaal van Indisch Verleden gaat niet alleen over de oorlog, het kamp, de repatriëring naar Friesland, armoede, honger en het grote zwijgen. Dit is ook een verhaal over veerkracht, saamhorigheid en verbondenheid van een familie. En hoe de huidige generatie vorm geeft aan de Nederlandse identiteit.
Indisch Verleden
Simone de Bruin
ISBN 97.89.464.069.501
hardback| 90 pagina's | uitgeverij PHS | mei 2020 | € 22,95
Praten met jonge kinderen over emoties hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het kan speels, eenvoudig en creatief. Als je op een ontspannen moment begint met het bespreken van emoties, legt dat de basis om ingewikkelde gebeurtenissen beter te verwerken. Aan de Etor bevat metaforische verhalen over universele onderwerpen als perfectionisme, faalangst en samen spelen. Het is rijk geïllustreerd en er staan tips in om samen met je kind te doen. Natuurlijk staat er ook een uitleg in over het gebruik van De Sensicirkel.
Aan de Etor
Simone de Bruin & illustraties van Ann van der Meer
ISBN 97.89.464.069.501
60 pagina's| uitgeverij De Boekfabriek | december 2012 | € 14,95
BLIJ
VERDRIETIG
BOOS!
BANG
VERLEGEN
SCHAMEN
VERLIEFD
ONZEKER
De Sensicirkel is een heel handig hulpmiddel speciaal voor ouders en professionals om kinderen te helpen met het onder woorden brengen van emoties. Een Sensicirkel kun je heel eenvoudig zelf met je kind aan de keukentafel maken. Je hebt minimaal een vel papier nodig en goede potloden, krijtjes of stiften. Rondom de IK-cirkel staan andere emoties en tenminste Blij Boos, Bang en Verdrietig. Vervolgens gebruik je deze emotiecirkel om emoties te benoemen. Simpel!
De Sensicirkel in KiiND
KiiND magazine schreef een leuk artikel over De Sensicirkel.
Benieuwd naar wat zij schreven? Lees het hier!
De dood hoort bij het leven maar is niet een onderwerp dat je gemakkelijk aansnijdt. Toch is het goed om ook met jonge kinderen hier over te praten. En als dit gratis e-boekje daarbij kan helpen, is dat fijn. Het bevat het verhaal van Ashia en haar oma Nuru. En er staan tips in hoe om te gaan met kinderen die rouwen.
Rouw & Verdriet
Iedereen heeft een plekje in het systeem. En iedereen heeft recht op zijn of haar plek in dat systeem. Als er iemand overlijdt, is er verandering in de natuurlijke orde.
Baso is verdrietig
Boos doen kan je leren van Pekka
Bang zijn mag van Adara
Faalangst en 1ste hulp van Jabari
In de knoop en hoe Malika er uit kwam
Plezier in het leven met Aiko
Kinderen zullen je zich niet herinneren om de spullen die je hen gaf, maar om het gevoel dat je van ze hield. Richard L. Evans (1906-1971)