Verhalen vertellen is een hele oude vorm van overdracht. Door ze op te schrijven en er over te praten, ontstaat begrip en verbinding. Gezien onze hedendaagse maatschappelijke uitdagingen, is het van belang om culturele en intergenerationele verschillen te begrijpen. Door met aandacht te luisteren, zonder oordeel, begint heelheid. En ontstaat er ruimte voor maatschappelijke samenhang, een veilige werkomgeving, en een prettiger leven.
Gezien de uitdagingen waar we voor staan, is het hard nodig, dat we met elkaar verbinding kunnen maken. Zonder afleiding van turbulentie en trauma uit het verleden. Wanneer je met elkaar in gesprek gaat, ontdek je meer overeenkomsten met de ander, dan je op het eerste gezicht zou denken. Ook als die ander een andere culturele achtergrond heeft. En dat geldt altijd, zowel privé als op het werk. Overeenkomsten zijn er, als jij ze wilt ontdekken.
Door je verhaal te delen met elkaar, ontstaat er wederzijds begrip. Het draagt bij aan een veilige omgeving waar ruimte is voor groei en samenzijn. Iedereen kan culturele empathie ontwikkelen.
Wil je jouw mensen inspireren en
aanzetten tot meer begrip voor elkaar?
Ik spreek graag over verbinding
en culturele empathie.
Simone de Bruin
ISBN 97.89.464.069.501
hardback | 90 pagina's | uitgeverij PHS
mei 2020
Culturele empathie kun je ontwikkelen, door bijvoorbeeld in gesprek te gaan over culturele verschillen. Een werkplek creëren waar iedereen zich veilig voelt en gezien wordt, ongeacht de culturele achtergrond. Dit gaat over diversiteit en inclusief-zijn. Een inclusieve organisatie presteert beter als medewerkers een gemengde culturele achtergrond hebben. Het verhoogt de productiviteit, draagt bij aan maatschappelijke betrokkenheid en vergroot het werkgeluk.
"Als kind vind je de omgeving waarin je opgroeit, normaal.
Totdat anderen aan je vragen:
Waar kom jij nou echt vandaan?
En dan realiseer je je, dat het bij jouw thuis anders is, dan bij de meeste Nederlanders."
'We geloven allemaal in dezelfde God. En je moet gewoon vriendelijk zijn voor elkaar.' Oma Ida Claassen-Claproth